Gėlės gali būti naudojamos ir ruošiant maistą
Ar kada pagalvojote, kad gėlės gali džiuginti ne tik akį, bet ir… skrandį? Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir kai kuriose Afrikos valstybėse valgyti gėles yra gana populiaru. Kartais restoranų šefai nudžiugina lankytojus gėlėmis puoštais patiekalais, tačiau neretai kyla klausimas, ar tokius papuošimus galima valgyti. Vis dėlto, kai kurias gėles tikrai galima drąsiai valgyti, ir nemažai jų auga Lietuvoje. Taigi, kokios gėlės yra valgomos?
Medetkos
Šios gėlės yra vertinamos jau nuo seno. Medetkos pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis ir antiseptinėmis savybėmis. Medetkas galima naudoti šviežias arba džiovintas – jos patiekalams suteiks šiek tiek kartumo.
Kiaulpienės
Kiaulpienės tinka įvairių neįprastų patiekalų ruošimui. Jų skonis – tikrai ypatingas, šios gėlės puikiai tinka ruošti įvairius patiekalus. Rinkitės tik tas kiaulpienes, kurios auga toliau nuo kelio.
Chrizantemos
Šios gėlės gali būti baltos, oranžinės, geltonos ar rausvos spalvos. Chrizantemų skonis kiek aštrus ir kartus, todėl jomis galima gardinti salotas.
Žibuoklės
Žibuoklės yra aromatingos ir saldžios. Jomis galima paskaninti salotas ar kitus patiekalus. Užplikę šviežias žibuokles verdančiu vandeniu pasigaminsite tikrai skanią ir aromatingą arbatą. Žibuoklių arbata sužadins apetitą.
Serenčiai
Serenčiai yra gana kartais skonio. Šis augalas idealiai tinka ruošiant marinatą – galite būti užtikrinti kad marinuojamos daržovės bus kvapnesnės ir skanesnės.
Našlaitės
Našlaitėmis gali būti gardinamos sriubos ar salotos – šios gėlės suteiks patiekalams švelniai saldų skonį. Taip pat našlaites galima naudoti ruošiant pyragus ar kitus kepinius. Šios gėlės žadina apetitą.
Rožės
Rožių skonis yra gana saldus, kai kurių rūšių rožių skonis primena vaisius. Kuo tamsesnis rožės vainiklapis, tuo sodresnis gėlės skonis. Iš rožių žiedlapių gaminamos labai skanios uogienės.
Nasturtos
Maistui naudojamos geltonos, oranžinės bei raudonos nasturtos. Šių gėlių žiedai turi gana aštrų skonį. Šios gėlės gerina virškinimą, tad puikiai tiks įvairių patiekalų ruošimui.
Dažnai gėlių aromatas atspindi ir jų skonį – jei jums gėlės aromatas yra malonus, tikėtina, kad ir gėlių skonis nenuvils. Vis dėlto, vertėtų būti atsargiems, ir valgyti tik tad gėles, kurios nėra nuodingos ir yra tinkamos vartoti su maistu. Nemažai valgomų gėlių turi vertingų savybių, kurios teigiamai veikia organizmą. Jei esate alergiški žiedadulkėms, valgykite tik gėlės vainiklapį.
Comments are closed